Води

модератор Христо Христов

Минералната вода е голямо богатство и жителите на община Радомир трябва да са щастливи, че имат това богатство на територията си, но трябва да се вземат бързи мерки в кратки срокове да се построи нещо за да не загуби общината правото да използва и стопанисва извиращата минерална вода, която по принцип е изключителна държавна собственост. А когато тази минерална вода се съчетае с находището от лечебен торф може да бъде една много добра предпоставка за развитие на СПА и рекреационен туризъм  само на 40 км от столицата на България.

Аквапаркове и минерални ресурси

1.Геоложко проучване за установяване точен дебит, дълбочина и количество на водите
2.Химическо проучване на точен състав на водата
3.Намиране на начин за каптиране
4.Инвестиционен план какво ще се случва и на какви етапи
5.Осигуряване на финансиране за проектиране и получаване на необходимите разрешителни
6.Проектиране
7.Осигуряване на финансиране за строителство
8.Строителство
9.Ползуване

13 Comments

 1. Христо Христов август 16, 2015

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0
  Доколкото ми е известно минерален извор има в с.Долни Раковец като дебита му е 100-500 dm3/s. Не съм специалист и не мога да кажа за какво е достатъчен такъв дебит, но според мен две са основните насоки които трябва да се развиват. На първо място изграждане на обществен басейн и СПА евентуално чрез публично-частно партньорство ако инвестиция е непосилна за общината, като тук включвам и евентуално балнеолечение /това трябва да го каже специалист/ и второто основно приложение за мен е отопление на оранжерии.

 2. Христо Христов август 16, 2015

  По мои данни водата е общинска собственост.

 3. Христо Христов август 19, 2015

  Оказва се че изворът в Долни Раковец е предаден за стопанисване и експлоатация от ВИК Перник с решение на общинския съвет, моите разсъждения са че това е направено с цел използуване на изградената ВИК мрежа, но това е факт. Трябва да разберем по какъв начин може да се оспори това решение за да си върнем водата и да я използуваме по-рационално.

  • admin август 19, 2015

   Христо, може би ще е хубаво да разпишеш установената до този момент ситуация, какво остава да се уточни и какви биха могли да са перспективите пред този източник.

 4. Кмет август 19, 2015

  Според мен за да удовлетворят прокурора с неговото становище, без да се замислят общинските съветници без никакво основание, а може би и право, са предоставили минералните извори на ВиК Перник, вместо само ВиК мрежата. Това е тотална малоумщина да си отдадеш правата върху безценен източник на друга общиина! Това е безстопанственост и липса на управленско мислене и умения!

 5. admin август 29, 2015

  Христо, моля те дай обобщен текст в едно изречение, декларативно, без мотиви и обяснения, нещо от типа: Активно използване на ресурсите … Изграждане на …..

  • Христо Христов август 30, 2015

   Община Радомир трябва активно и ефективно да стопанисва и управлява природните си ресурси. Едни от най-неизползваните природни ресурси са минералната вода и лечебния торф, които ние възнамеряваме да използваме като създадем и изградим СПА и рекреационен комплекс, като по този начин дадем път за развитие на туризма в общината.

   • admin август 30, 2015

    Това така както си го написал в кой раздел на програмата да го сложа – инфраструктура, здравеопазване или туризъм? Или да направим два или три отделни текста? С „трябва“ става като препоръка, а не като декларация. Аз бих написал нещо от рода на:

    Активно използване и развитие на ресурсите си от минерални води, чрез изграждане на комплекси от басейни за отдих и база за лечебни процедури с минерлна вода и лечебна торф.

    • Христо Христов август 30, 2015

     Ефективно използване на съществуващите природни ресурси на изворна минерална вода, чрез изграждане на СПА и рекреационен комплекс,където в съчетание с лечебния торф да се лекуват и релаксират гражданите и гостите на община Радомир.

  • admin август 30, 2015

   Емо за втори път – не се върши работа с копи пейст на линкове. Всеки може да работи с Google! Адаптирай и постави конкретни текстове

Вашият коментар