Екология и земеделие и туризъм

14 Comments

 1. Зарица Георгиева август 16, 2015

  За „Туризъм“ – промотиране на Радомир като туристическа дестинация и устойчиво развитие на туризма на база естественото богатство на природни ресурси чрез ефективно използване на финасовите инструменти на ЕС в областта на туризма.

  За бозата не знам дали е точно в „Земеделие“, но за да кандидатства като „запазена деноминация за произход“ или „запазена географска индикация“ така или иначе трябва част от суровините да се отглеждат в региона, както и поне част от самия процес на производство да се извършва на територията на общината,и/или съставът да имат специфика. Така че: „Регистриране на Радомирската боза като „запазена деноминация за произход“ или „запазена географска индикация“, съгласно съответния регламент на ЕС. Популяризиране на марката.“

 2. Кмет август 22, 2015

  Радомир – зелен град!
  Разпознаването и използването на природните дадености и ресурси на града са големи, с което може да се промени тотално облика на града. Ето и няколко стъпки:
  – нова градоустройствена стратегия, насочена към екологично развитие,
  – мащабна програма за велосипедна и пешеходна инфраструктура, еко пътеки и електрически автомобили,
  – контрол на шума и замърсяването на въздуха и водите,
  – програми за споделена слънчева енергетика, насърчаване и целеви инвестиции в сектора на ВЕИ и постигане на 50% дял до 2030 г.,
  – програма за опазване на водите, почвите и зелените системи,
  – насърчаване на градска зелена икономика,
  – подпомагане на градско земеделие и фермерски пазари,
  – програма за развитие на градски екотуризъм и развитие на връзките с Верила и Витоша,
  – програма за насърчаване на намаляването на отпадъците, компостиране и рециклиране.

 3. boris август 22, 2015

  В гр.Батак има туристическа спалня която наподобява днешните хостели.Стаите са постлани с килими и черги местно производство.Стените са окачени със снимки от Батак и местността.Цените за нощувка бяха символични 6-7 лева.Мисля си че ако се изгради такова място и в Радомир ще се привлекат както преминаващи туристи така и такива които искат да посетят града.

 4. Борис Желязков август 25, 2015

  Мисля си за сградата зад поликлиниката където беше старата хирургия(близо до гара,автогара и спирки)

 5. admin август 25, 2015

  Ако имаш в предвид от дясно на Болницата, доколкото знам е продадена и купена от Радослав Йорданов за 25000 лева на търг и идеята му е да се направи нещо подобно на това което предлагаш. Но ще го запиша като предложение, ще търсим някакво решение.

 6. Борис Желязков август 27, 2015

  Това което е купил мисли да го прави Хоспис и то до колкото си спомням беше родилно отделение .Точно срещу него сграда на два етажа.

 7. Николай Иванов август 31, 2015

  Една тема болна за огромна част от хората в общината „язовир Извор“Това е любимото а и забравено място за отдшх на голяма част от населението на общината.Никой досега не смее да отвори дума за язовира заради Паргов.Няма риболовец и любител на природата който да не мечгае за излет на язовир Извор.От Извор до Кондофрей всичи села имаха водопровод за вода за поливане от язовира,който е спрян от Паргов.Всички риболовци и хората от съседните села са потенциални подържници на идята за „освобождаването“на язовира.В района на язовира има забележителности които да се включат в маршрути за туризъм.Над Извор е най голямото находище на див божур в Европа“Божурина поляна“-Янкьовец.Манастира „св Дух“,две находища на див чесън,Колош планина.

  • admin август 31, 2015

   Това е добро попадение, обаче трябва да се провери юридически как е отдаден и при какви условия, за да не се окаже че обещаваме неизпълними неща. Най-вероятно е отдаден от министерство на земеделието и горите, като държавна собственост и тогава правомощията на общината са практически нулеви.

 8. Христо Христов септември 1, 2015

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/08/09/2119864_koi_e_krasimir_mihailov/Язовира е отдаден от „Напоителни системи“ до 2015 г.

 9. Николай Иванов септември 1, 2015

  Какви са вариантите за общината след като изтече договора на Паргов?

 10. admin септември 1, 2015

  Дааа, това добре, но пак трябва да се провери, да не е анексиран договора и ще има ли нова процедура по отдаване и кога. Ще го следим този въпрос.

 11. Николай Иванов септември 1, 2015

  Ако Общината го вземе под наем има възможности за печалба от напояване риболов,туризъм.Едно време там имаше база с гребни лодки,скутери водни ски.Две години по ред имаше кръгове от републиканското по водни ски.Язовира гъмжеше от народ,“Общината чрез общинска фирма“

Вашият коментар