Религия Право Етика

модератор Нели Николова

Право – Основна цел: разширяване на кръгозора, даване на възможност за избор

– Изграждане на представа за връзката между държавата и правото – посещение на ключови институции, както и на места, съхранили идеята за държавност (музеи, църкви, паметници)

– Запознаване на местните с работата на общината – Ден на открити врата, Инициатива Кмет/съветник/служител за един ден – например дванадесетокласникът с най-висок успех в общината да заеме поста за един ден и да се запознае отблизо с работата

– Създаване на проекти, които да разясняват правата на различни общности – например, права на децата, на младежите, запознаване с основните законови положения и утвърдени международни стандарти (например на Европейския съд по правата на човека в Страсбург). Затова е необходимо съдействие от страна на държавните институции, занимаващи се в тази насока (МВР, съд, прокуратура и др.), както и на неправителствени организации

– Организиране на обучителни семинари за запознаване с нови юридически практики

– Инвестиране в мултимедия и разработване на прозрачна процедура за получаването й от съответните училища

– Запознаване отблизо с юридическите професии – покана за лекции на авторитетни адвокати, симулация на съдебен процес с участието на ученици

13 Comments

 1. Зарица Георгиева август 16, 2015

  Давам линк, както се разбрахме, към доклада за образованието за развитие, чиято съставна част е и гражданското образование: http://www.glob-edu.net/media/uploads/glob_edu_net/de_statusquo_analysis_bulgaria.pdf
  Можете да го прегледате и да прецените кое да включите и как точно да се формулира.

 2. Асен Велев август 17, 2015

  Миналата година след Референдума в Радомир, а може би и малко преди провеждането му, имах идея да се направи „Час по пряка демокрация“ в училищата. Не се реализира. Това може да кореспондира с <a href="https://start.web.bg/grazhdansko-uchastie/“ rel=“nofollow“>Гражданско участие

 3. nellynikolova август 18, 2015

  Гледах в предложенията си да съм кратка и точна, за правната тема – има много неща да се напишат, проблемът е, че правото е институционализирано и не може да се прави нещо, без да се мине по определен ред. За да стане това, трябва да има някаква основа. Лошото е, че такава липсва у много от по-възрастните хора, както и у учениците, които дори не са наясно как са устроени и действат основните институции. Идеята за пряка демокрация в училище е хубава, но тя не трябва да изпреварва всичко останало или поне да върви успоредно с него. Затова съм нахвърляла някои основни идеи, ако има още предложения, ще помагам в оформянето им.

 4. Кмет август 19, 2015

  Мислил съм си много пъти свещеници да посещават училищата и да поднасят по забавен начин притчи от Библията. По този начин да се заинтересоват малките. Щом сектите могат, трябва и нашите проповедници да могат, а и да го правят! Не вярваш ли в нищо, а и не те ли е страх от нищо, какво си 🙂

  • Христо Христов август 19, 2015

   принципно трябва да има млади свещеници, които биха приели тази идея, но не забравяй че Църквата е много консервативна институция, може би ако успеем да намерим съмишленици във висшия Клир и да ги убедим да направят една методология за преподаване на религия може и да се получи.

 5. admin август 19, 2015

  Не трябва фокус да е само в християнска религия. Тук повече трябва да търсим, а и по лесно се аргументира, Правото. Иначе ще трябва да се сложат на равно и християни, мюсюлмани, арменци и т.н. Няма лошо да се познават и други религии, така се създава толерантност и разбиране на различното. Но свещеници в училищата не мисля, че е най-правилният подход. Може да се помисли обаче, ако църквата има някаква форма (неделно училище или др.), Общината да го подкрепя и подпомага. Ние можем да ги стимулираме за една такава идея.

 6. Кмет август 19, 2015

  Според мен във висшия Клир е най-трудно да пробием, точно поради тази причина, която споменаваш – консерватизма. А и случайно ако го направим предполагам, че действията са им тромави като самите тях и трудно ще достигнат по предназначение. Най лесно е на най-ниското, местно ниво, където контрола, влиянието и информацията им е най-малка. Имаше в Радомир един отец Кирил, бог да го прости, почина млад в катастрофа, бяхме много близки. Уникален, можеше да говори с часове по всички теми с чар и обаяние, което завладяваше. Един такъв човек ни е достатъчен, повярвай ми!

 7. Сена Овчарова август 19, 2015

  Точно в целта по мое мнение. На практика съм го виждала в Араповския манастир (до Асеновград) имаше такъв отец.

 8. nellynikolova август 20, 2015

  Само ще допълня, че съгласно чл. 13 от Конституцията България е секуларна държава (т.е. има разделение на светска и църковна власт), отделно имаме Закон за вероизповеданията и всички помним какви спорове имаше за въвеждането на часове по религия. Според мен обществото все още не е готово за това, тъй като ние нямаме достатъчна култура и разбиране. Много от по-възрастните хора са възпитавани в атеизъм, което пък се предава и на по-младите. Повечето ми приятели смятат, че е въпрос на личен избор и усещане дали да вярваш в Бог, дали да отидеш на църква и да говориш с отците. Освен това самата църква като институция няма добра репутация сред хората, защото битува мнението, че това, което се дарява от хората, не се използва по предназначение. Може би донякъде са прави – спомнете си репортажите за това какви луксозни автомобили и часовници имат от Висшето духовенство. Съгласна съм с Емил, че всичко е до човек обаче. Идеята за неделно училище също не е лоша и Асен е прав, че тя трябва да дойде от самата църква. Едно такова сътрудничество би затвърдило идеята, че държавата не може да съществува без правото, но и без духовна същност. Примери в историята ни има доволно много.

 9. Кмет август 20, 2015

  Да, България е светска държава и съм далече от мисълта основния ни закон да се подчинява на Библията или Корана, или да важат само религиозните закони. Атеизма обаче е съвсем друго нещо и смятам, че ролята на църквата с вярата която може да заложи в младите души, ще промени ценностната им система. След това всеки решава как да продължи да живее – с Бог или без, но когато е заложено, подсъзнателно взимаш правилните решения. Така е според мен.

  • admin август 20, 2015

   Емо, далече си от темата с тези разсъждения, не ги оспорвам, просто не е това темата. Нели страхотно си направила формулировките и мисля, че точно от това имахме нужда по този раздел.

 10. Georgi Kovachev септември 16, 2015

  Вижте, Църквата е участвала активно в тукашния обществен живот, но не е случила момента. В двете десетилетия преди 9-ти септември е развила известна пропаганда в своя и на държавата полза, заради което след това конкретни свещеници са били репресирани. Аз обаче не мисля, че зелените идеи припознават подобна колаборация за естествена и необходима. Нека не се пресилват нещата. Повечето свещеници ще ви кажат, че религията е преди всичко въпрос на семейно възпитание. Ако то липсва, плодовете на всяко друго ще са някак гнили. По такива въпроси не бива да се действа урбулешки, както в старо време се е казвало.

Вашият коментар