Озеленяване и поддръжка на зелените площи и местата за отдих в Общиина Радомир

На първата ни работна среща споменах за дървото Пауловния и повече не повдигнахме този въпрос. Някой спомена че всеки който се захванал с това дърво ,все е фалирал.Три седмици си направих собствено проучване и смело мога да кажа че ,за провали може да се говори,но всеки който се е захванал сериозно и отговорно се е справил.Аз имам впредвид следното:
Влизайка в града от към посока София, освен грозния винкелов скелет на Арката ,няма нищо впечатляващо и приветливо ,и както искате го наречете. Има една празна алея ,от безиностанцията до самата Арка.Там имам идея експериментално да се засади това дърво.Първо ще бъде защитено,обгрижвано и ще бъде нагледно „опитно“ поле за всеки който реши да го отглежда в по големи площи.
Т.е. 2в1
Пауловния и озеленяване.
Пауловнията често се използват за озеленяване и залесяване.Когато става въпрос за подобряване на качеството на въздуха,Paulownia е на първо място! Тя е „завод“ за улавяне на въглерода и отделяне на кислород.Дърветата пауловния пречистват въздуха и служат като бариера против шума.
Засажда се в градски и промишлени райони,паркове,дворни и градински терени.Цъфти красиво с лек аромат на лавандула и продължава 6-8 седмици – началото на пролетта-април и май с брилянтен бледо виолетов цвят.Листата на пауловнията са големи, с овална до широко-сърцевидна форма с размери от 70-80 см.(понякога до 1 метър).Осигурява сянка още през втората година след засаждането.Буйни и екзотични листа осигуряващи плътна и прохладна сянка и микроклимът при който темперетурата е с 1-2 градуса по ниска от околната през деня.

Пауловнията – ползи за околната среда.
Големите леко овласени листата на Paulownia играят много голяма роля в пречистването на прах и CO2.Пауловнията се е превърнала в основен дървесен вид за залесяване в много промишлени центрове.Това за мен е една разумна инвестиция и в унисон с принципите на ПП“Зелените“. А именно да запазим ,да живеем и да възстановяваме градовете и селата в които живеем.
Същата конфигурация може да се приложи и в обратната посока по главния път Кюстендил София.
Настоявам за тази ми идея и съм повече от уверена че ефекта и одобрението от жителите на града ще са повече от отлични.
Озеленяване .
Нямам в предвид Посредственото аранжиране пред сградата на Общината. Има няколко занемарени и запустели мини градинки,които с малко труд и обгрижване и няколко пейки могат да бъдат превърнати в обособени места за отдих и срещи на всякакви възрасти ,така наречените квартални градинки.
Озеленяване и поддръжка на зелените площи в междублоковите пространства:
Възстановяване,поддръжка и залесяване с Пауловния и райграс.
Чрез (стимули,не се сещам все още какви) живущите в кварталите да бъдат ангажирани със поддръжката и опазването на тревните площи.Изграждане на детски площадки и пейки за отдих за възрастни.
Строги санкции за паркиране и навлизане на автомобили в зелените площи.
За всеки един жилищен комплекс да се подготви план за действие ,като жилищните комплекси които са „лица“ на града да бъдат приоритет в озеленяването и изграждането на новата визия на града.
Кварталите от къщи,там също може да се направи озеленяване ,като се участва със собствениците на къщите 50 на 50,т.е. Общината залесява,собствениците на къщите се грижат за примерно Храсти,дървета,.(Трябва да се обмисли и коментира) Имам идея за тази площ която започва след Арката и Свършва до кръстовището с улица Иван Вазов,но трябва многооооо да се коментира ,защото е доста амбициозна и дръзка. 🙂
Озеленяване в населените места в Община Радомир.
Всяко село,има остатъци от Паркове,ако не се лъжа навсякъде имаше паметници,всичко това пак повтарям с малко труд и желание и дисциплина от страна на Кметовете по места тези паркове могат да бъдат възстановени. Според мен това е напълно възможно и реалистично да се случи.

Вашият коментар