Обществена кухня

модератор Емил Крумов

Обществената кухня е централно готвене и ежедневно разнасяне на прясно приготвените ястия на възрастни или временно неспособни да приготвят храната си хора. Възможно е и услугата да се извършва само по празници, като се доставят предимно традиционни гозби според празника или вероизповеданието на потребителите. В Обединеното кралство услугата обикновено е платена от социалните служби на общинско ниво. Има и доброволчески почини, които също се доплащат от обществени бюджети. В повечето случаи потребителите също доплащат нещо – стойността на продуктите или/и някакъв друг разход (тока, гориво). Така услугата им излиза горе-долу колкото би струвало сами да си сготвят.

Обществената кухня може да снабдява с храна училищата и детските градини на територията на общината. Храна могат да получават още Общинската болница и възрастните хора, включени в дейността „Социален патронаж”. Кухнята може да предоставя възможност и на обикновени граждани да закупуват храна от обществената трапезария. Напълно безплатна може да бъде млечната кухня за деца от 1 до 3 годишна възраст.

Следва да се разграничава ясно обществената кухня от безплатното хранене на хора без постоянен адрес (улични хора) или на бедстващи населения.

2 Comments

 1. Христо Христов август 21, 2015

  Ситуацията в момента не ми е много ясна, но имам следната идея, която да се доразвие и приложи: Една голяма обща кухня, която да готви за:
  1. Трапезария за социално-слаби,възрастни и др.
  2.Столова за общинската администрация и свободен достъп
  Плодове и зеленчуци собствено производство, както и месо ако успееем да развием животновъдство, и общински дотации за останалите разходи.за целта може би ще успеем да ползуваме приходите от пласмент на собствена продукция.

 2. admin август 23, 2015

  Моето предложение е следното:
  Да се направи една кухня, която готви. Към нея да има трапезария, и два типа разнос – персонален и на едро.
  Кухнята готви по предварително обявено от нея меню и количества които са заявени от трапезария и разнос. Кухнята подава храната и към двете на цена определена от кухнята. Трапезарията и разноса си добавят към тази цена надценката за техните услуги и се сформира крайната цена. Продажбата и при Т и Р става с предварителна заявка (купони) на определени пунктове или on-line, като потребителите си избират от менюто което е предложила кухнята. Менюто е най-добре да се прави за цялата седмица, а потребителите си избират кой ден, какво, като заявките се заплащат веднага и не по-късно от 24 часа. По този начин ще се постигне възможност да се направят поръчки на продукти на едро, няма да се налага да се държи склад, ще се приготвят точно толкова порции, колкото са поръчани и предварително заплатени. Трябва да се търси изпълнение при което кухнята и централната трапезария да са на едно място. Може да се помисли и за изнесени трапезарии, по-малки по кварталите.
  Социалната дейност (намаления) в зависимост от групата, която се подпомага, ще се предлага под формата на ваучер (чек с/и/или промокод за on-line).
  Услугите на кухнята могат да се разширят с диетични или празнични менюта. Детска (млечна) кухня на същият принцип. Социалните отстъпки може да покриват услугата в трапезария, изнесена трапезария или доставка до дома. С разноса на едро ще могат да се зареждат ведомствени училищни и др. обособени столови (изнесени трапезарии) За целта ще е необходимо и сериозно оборудване – транспорт, посуда и т.н. График и организация, в т.ч. и доставка по селата.
  Използването на вааучъри за подпомагане, ще може да се използват и в други обекти за обществено хранене, ако търговеца реши да ги приема, и общината да му ги осребрява.
  Доставката на продукти, може да се обвърже и с мрежата „Произведено в Радомир“ за да се гарантира качество на продуктите.

Вашият коментар