Недвижими имоти

модератор Мая Попова

Създаването на нови работни места и привличането на повече млади хора в общината неминуемо ще доведе до раздвижването на пазара с недвижимите имоти. Ще се засили търсенето на жилища под наем, ще се засили и търсенето на земя и имоти за покупко-продажби.  Досега повечето от собствениците сами са се опитвали да продадат жилищата и земите си. Това доста често се превръща в неприятно бреме при сблъсъка с огромния куп документи и разрешителни за продажби, отнемащи време и нерви пред гишетата на различни институции. Немалко от собствениците се оказват и жертва на измамници. Доста време отнема и намирането на жилище под наем, както и отдаването им, ползват се агенции от Перник и София.

Има, или ще има необходимост от една Радомирска агенция за недвижими имоти, която да работи не само в града, но да обхваща и имотите в цялата община. Представителството (офисът да е в Радомир), а в селата информацията и воденето на клиентите на оглед (било то за частни или общински имоти) да го правят кметовете или наместници ако искат. Те реално да играят ролята на брокери и да получават своя бонус при сделка.

Да се направи индекс на недвижимите имоти в Общината, за да се ориентират хората лесно и бързо на каква цена да предложат жилището си под наем или за продажба.

За реализацията са необходими:

–     Фирма с управител

 • офис (помещение с добра локация, на партер или първи етаж, състоящо се от две, или минимум една стая, санитарен възел). Обзавеждането в зависимост от вида на помещението – трябва да има приемна, или кът за клиентите, обособени две работни места, касов апарат, компютри с подходящ софтуер, принтер, скенер, телефони, Интернет и канцеларски материали. Присъствие в Интернет със собствен сайт и страница във ФБ. Това е минимумът – желателно е да има фотоапарат, камера и автомобил.
 • Екип състоящ се от минимум 2-ма човека. Един за офиса (работи по телефона с офертите, уговаря огледи, подава рекламата, и приема клиенти, когато брокерът е извън офиса. ) Вторият човек е брокерът, който посреща и води разговора с клиентите, провежда огледи и сключва сделки.
 • Реклама. Необходима е два вида реклама – първата е набирателна (че агенцията търси имоти) втората е, че агенцията предлага оферти. Реклама се подава в печатни издания (вестници),  онлайн издания (тематични сайтове и Фейсбук ). Може  реклама в местните кабелна тв и радио.
 • Регламент как работи агенцията. Със какви видове имоти ще работи. Каква дейност ще извършва – наеми, продажби. Какъв процент от сделките ще взима. Поради липса на хотел в града, могат да се развият нощувки. Както и да се предлагат съществуващите комплекси в селата.

За уточняване: има ли конфликт на интереси при кмет-брокер, кметски наместник-брокер. Кметските наместници са на 4 часа, има ли ограничение за трудови взаимоотношения за втори трудов договор.

 

6 Comments

 1. admin август 17, 2015

  Във връзка с рекламата, тук може да се търси „хоризонтална връзка“ с Рекламно информационен център – едното дружество АНИ да е клиент на РИЦ, а изработката и поддръжката на сайт да се извършва от Дружеството за дигитални услуги

 2. Сена Овчарова август 19, 2015

  Това с кметовете-брокери няма ли да е конфликт на интереси? Или ще е публично-частно партньорство?

  • Христо Христов август 19, 2015

   Може би въпроса трябва да се реши по друг начин /в смисъл възнаграждението, но те трябва да имат директен интерес/, но определено това са хората които познават най-добре района и по презумпция са що годе интелигентни.

   • admin август 19, 2015

    И Мая малко по този въпрос се притесняваше, може би това ще остане да се провери като правна уредба. Ще го запиша горе в документа като въпрос за уточняване.

 3. Христо Христов септември 19, 2015

  Създаване на строително-ремонтно предприятие,което основно да се занимава с ремонт и поддръжка на общинската собственост и при възможност ако могат да се отделят пари от бюджета на общината да започне основен ремонт на общинските жилища с цел предоставянето им на външни специалисти, които ще работят в общината.

 4. Христо Христов септември 19, 2015

  Също така предоставяне на ремонтираните жилища на крайно-нуждаещи се семейства от общината.Доколкото разбрах общината има много голям сграден фонд, но в много лошо състояние.

Вашият коментар