Зарядни станции за електромобили

От няколко дни ми стана много интересна темата за електромобилите, ще споделя с Вас, но съм прекалено голям лаик в областта, така че ако ако някой има повече знания ще ми бъде интересно да го чуя. От малкото което научих, разбрах че основните проблеми са два – пробега и високата цена, по втория въпрос все още нищо не можем да направим, но имам идея за първия – през територията на община Радомир преминава магистрала Струма, която е най-близкия път  София-Солун. Непознавайки територията на общината ми предложиха с.Старо село, което се намира на 30 км от София за построяване на станция за бързо зареждане на електромобили. Трябва да се провери на какво разстояние в Гърция около Солун има такава станция, като целта е да се зареди на излизане от София и да се стигне до Солун.Оказва се че има европейски програми за построяване на такива станции, като някой по-сведущ с европрограмите трябва да каже за какъв процент става въпрос, следващия момент е евентуално да се разговаря с представителства на компаниите които произвеждат електромобили за евентуална помощ. Идеята е ние да построим станцията, да даваме безплатно ток от фотоволтаична инсталация а да печелим от останалата инфраструктура. Едно такова бързо зареждане сега трае около 40-50 минути, време през което пътниците могат да починат, да хапнат нещо, да пият кафе, да напазаруват. Голяма част от станциите се правят там където има струпване на хора- молове, търговски центрове и т.н., но тъй като ние нямаме такива можем да тръгнем по обратния път, да построим станция за да предизвикаме струпване на хора – ресторант за бързо хранене, кафене, магазини където можем да продаваме селско-стопанската се продукция, сувенири и др. По този начин освен че ще работим за зелената енергия, ще разкрием нови работни места, ще популяризираме Радомир и местните продукти и забележителности и не на последно място можем да печелим. Има програма 2020, която предполага разпространението на електромобили до 2020 г. и какъв брой трябва да има в България 2020г. Общо взето това ми идеята, съзнавам че е малко грубо нахвърлена, но нали този форум е затова.

Благодаря Ви че отделихте време да ми четете глупостите.

4 Comments

 1. admin септември 18, 2015

  НЕ са глупости, редактирай си скромността 🙂 Много е добра идеята, добави заглавие, а аз го включвам в програмата със следния текст: Изграждане на станции за бързо зареждане на електромобили.
  Също така да не забравяме, че освен международен път за Гърция има и втори за по-малката Македония, но и по двата ежедневно пътува много български трафик – Кюстендил – София, Благоевград – София и т.н. Много от тези хора работят в столицата и пътуват ежедневно, като цената на транспорта е от много голямо значение за тях и вероятно биха използвали такава алтернатива.

  • Христо Христов септември 18, 2015

   На първо четене не знам дали в Скопие има такава зарядна станция и след това трябва да се подходи географски, колко е разстоянието и дали може да се стигне до Скопие.От работата си с големите дистрибутори на горива знам, че бензиностация/електростанция се прави на изхода на града, така че 30 километра е подходящо място.Основния въпрос е как ще стои въпроса с финансирането, ако успеем да вземем пари от фондовете за изграждане на фотоволтаичната инсталация, другото е лесно.

 2. Христо Христов септември 18, 2015

  http://energy-review.bg/energy-statii.aspx?br=78&rub=824&id=388
  Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че на Общината е нужен много грамотен човек, който да се занимава само с европрограмите.

 3. Христо Христов септември 19, 2015

  Говорих с приятели които продават горива, магазина на една бензиностанция прави 500-600 лв/ден печалба, което означава че може да издържа персонала на една бензиностанция/електростанция, това означава че ако направим заведение за бързо хранене и плод-зеленчук цялата им печалба ще бъде чиста.

Вашият коментар