Оранжерийни цветя и лесовъдство

модератор Ина Искренова

Асен Велев:
Въпреки мнението на Ина, аз считам, че има място за подобна дейност. Тя може да се разгледа и в едно с темата Собствена оранжерийна продукция, но тъй като става въпрос за саксийни цветя, подправки и билки (в саксии предполагам) може би ще е по-добре да я дискутираме по отделно. Аз лично не съм запознат с възможностите на това производство, но имам нещо в предвид за консулт по темата.

За лесовъдство – идеята е да се възстановят плодни градини, което според мен ще стане най-лесно ако разполагаме със собствен разсадник. Подобна е и ситуацията с озеленяването оцветяването на населените места в общината. Парк „Чайка“ навремето е засаждан с паркови дървета, вероятно част от тях ще трябва съвсем скоро да се подменят с по-млади. При реализацията на проекти за детски градинки, основен компонент на проектите е озеленяването с цветя и дръвчета, което е сериозен разход. Поставил съм тази дейност като търговско дружество, тай като ще има възможност да продава и на външни клиенти, освен на общината, а и тя ще закупува на пазарен принцип.

7 Comments

 1. Ина Искренова август 20, 2015

  Според мен,
  Оранжерийни цветя на територията на общината да се отглеждат,не е добра идея.
  Възстановяването на оранжерии,за зеленчуци Да.И комбинирано с производство на саксийни растения.
  Имам впредвид Подправки и Билки в саксия.
  Към момента има само внос.
  Това ми хрумна като идея ,относно тази тема.
  Лесовъдство, хич ама хич не съм наясно .

  • admin август 20, 2015

   Ина, защо смяташ че идеята не е добра? Аз повече си мислех не за цветя които да се късат и продават, а предимно за саксии и най-вече за семена. Това не изключва и Подправки и Билки.
   Цветя за озеленяване, дори ние ще имаме нужда от такива.

 2. Христо Христов август 20, 2015

  Имам един въпрос има ли е оранжерии /и ако е имало доколко са използваеми/ в Долни Раковец?

 3. Христо Христов август 20, 2015

  Верният ми въпрос е: имало ли е?

 4. Кмет август 20, 2015

  В Долни Раковец никога не е имало оранжерии. Оранжерии имаше само в Радомир и с. Дебели лак. В Раковец имаше ленена фабрика, която използваше топлия извор на нейна територия за да топи ленените стъбла, което е част от технологичния процес за производство на лен. Садеше се и много декари с лен около фабриката.

 5. Христо Христов август 20, 2015

  Благодаря за информацията. Питам защото водата е подходящ начин за отопляване на оранжерия /въпреки сравнително ниската си температура – 37 градуса/.

 6. admin август 24, 2015

  редактиран текст за дискусия

Вашият коментар