културата на един народ личи и в отношението му към мъртвите и почитане на местата, където те почиват.

Трябва да засегнем и тази тема .Както имаме Радостни ритуали,за съжаление в живота ни присъстват и Тъжните ритуали.
Не съм много наясно ,но ми прави впечатление че нещата и там не са наред ,както в Радомир така и в другите населени места в Общината.
Отварям темата,и не е зле и нея да засегнем и там да „пипнем“ както се казва .

One Comment

 1. admin август 30, 2015

  Така е! Погребалните ритуали в Радомир са малко по-различни от тези в София (по мои лични наблюдения) Не знам как е по селата, вероятно също има разлики. Аз бих коментирал тази тема в две направления:
  1. Гробищен парк
  2. Гробищна инфраструктура
  По първото направление думата парк, трябва да е водещата – алеи, озеленяване, осветление, охрана и т.н., като подход който трябва да има всеки един парк, нищо че този е със специално предназначение.
  По второто направление – това вече зависи от местните обичаии и традиции. Аз считам, че е много по-правилно да има едно помещение за раздаване на храна след погребение. С необходимите хигиенни условия. Дали обаче това ще се приеме от хората или ще предпочитат да раздават храната „над“ гроба – незнам. Няма ли да е по-удобно да има и християнски обреден дом към самите гробища, също не знам, аз не знам и каква е практиката – на всички погребения които съм присъствал в Радомир са били с така наречения граждански ритуал в залата на гробищата. Знам, че през зимата ми измръзнаха краката, катафалката не можа да влезе и затъна в преспите, та бутахме, а лятото беше въз жека и ароматно пак в тази зала. Така че има какво да се направи – климатик, озвучаване моторизирана вътрешногорбищна катафалка са сигурни неща. Трябва да се види и какво е положението с поддръжката на гробните места, абонамент и т.н.
  Гражданският ритуал и слова на общинските служители на моменти будят смях, може да се направи и обмяна на опит.
  И една малко по-стара моя идея, само за цвят по темата, on-line излъчване на погребалните ритуали за роднини в чужбина, които не могат да присъстват.

Вашият коментар